Co tkwi w jabłku?

„One apple a day keeps the doctor away”  – jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka od ciebie

Dojrzewające w słońcu jabłka są nie tylko słodkie, ale zawierają również obfitość cennych składników odżywczych. Mam tu na myśli jabłka z niską zawartością pestycydów. Należy  wspomnieć o istotnych dla zdrowia składnikach mineralnych, jak również o aminokwasach, biorących udział we wszystkich procesach życiowych.

Jeszcze bardziej cenny jest ocet jabłkowy. Kryje się w nim między innymi 20 związków mineralnych i pierwiastków śladowych, kwas mlekowy, cytrynowy i propionowy, cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia składniki balastowe, np. pektyna.

2 Komentarze

  1. jabłko jest najzdrowszym owocem który powinniśmy spożywać każdego dnia. sama jednak trzymam się z daleka od jabłek ze sklepu które pięknie wygladają. lepiej kupic te z rynku. na pewno mają mniej chemicznych dodatków.

  2. Tak tak, czytałem kiedyś w gazecie o tematyce naukowej jak to jabłka radzą sobie z przetrwaniem na drzewie. Są w tym mistrzowskie. Oczywiście jeśli drzewo jest chore to jabłko również ulegnie.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.